Geng 24 :: Misi Jutari

Geng 24
 
HomeHome  CalendarCalendar  GalleryGallery  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Exora Turbo..

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
amin_3313

avatar

Posts : 117
Join date : 2009-06-27
Location : JKE, PTSB, Kulim Hi Tech

PostSubject: Exora Turbo..   Sat Jul 18, 2009 5:12 pm

tgh dlm prototype stage..



Back to top Go down
View user profile
NankO_

avatar

Posts : 9
Join date : 2009-06-28

PostSubject: Re: Exora Turbo..   Mon Jul 20, 2009 3:20 pm

style siot yang turbo nih
Back to top Go down
View user profile
amin_3313

avatar

Posts : 117
Join date : 2009-06-27
Location : JKE, PTSB, Kulim Hi Tech

PostSubject: Re: Exora Turbo..   Tue Jul 21, 2009 11:31 pm

insy mid 2011 kua....xsilap aku specs die dlm..
220NM, 150HP...1.6..nama jer campro...tp mcm enjin baru dh dinosaur ni nanti...
nanti latest news aku update pd kwn2 sume
Back to top Go down
View user profile
NankO_

avatar

Posts : 9
Join date : 2009-06-28

PostSubject: Re: Exora Turbo..   Mon Jul 27, 2009 12:30 am

agak agak la kan berapa harga dia?
Back to top Go down
View user profile
amin_3313

avatar

Posts : 117
Join date : 2009-06-27
Location : JKE, PTSB, Kulim Hi Tech

PostSubject: Re: Exora Turbo..   Mon Jul 27, 2009 9:29 pm

duk rasa tambah dlm 10K
Back to top Go down
View user profile
aidilfazree



Posts : 7
Join date : 2009-07-02
Age : 35
Location : kok lanas

PostSubject: Re: Exora Turbo..   Wed Jul 29, 2009 1:51 pm

kawe nak beli kalu murah2
Back to top Go down
View user profile
amin_3313

avatar

Posts : 117
Join date : 2009-06-27
Location : JKE, PTSB, Kulim Hi Tech

PostSubject: Re: Exora Turbo..   Thu Jul 30, 2009 6:52 pm

aidilfazree wrote:
kawe nak beli kalu murah2

dlm 2011 baru tubik..engine turbo duk tgh test lagi..masa tu la jgk barangkalinya...Persona baru tubik jgak..xtau la schedule on time ker x sbb gawat..
Back to top Go down
View user profile
sazratul

avatar

Posts : 25
Join date : 2009-07-02
Age : 35
Location : pasir gudang

PostSubject: Re: Exora Turbo..   Mon Sep 07, 2009 1:19 pm

amin...
aku nak tanya apa beza Ron 95 and Ron 97..kalau keta aku,better pakai yang mana?
husband aku (blayar)MISC so dia x da skg..so aku tanya pada yang pakar ar..jawab ek?
Back to top Go down
View user profile
amin_3313

avatar

Posts : 117
Join date : 2009-06-27
Location : JKE, PTSB, Kulim Hi Tech

PostSubject: Re: Exora Turbo..   Mon Sep 07, 2009 5:22 pm

sazratul wrote:
amin...
aku nak tanya apa beza Ron 95 and Ron 97..kalau keta aku,better pakai yang mana?
husband aku (blayar)MISC so dia x da skg..so aku tanya pada yang pakar ar..jawab ek?

boleh RON 95..tapi aku tak galakkan sbb side effect tak tahu lg..kenapa aku ckp cmtu..

sbbnyer...biasanya org buat keta berdasarkan minyak yg ada kt negara tu..klu komposisi minyak tu berbeza means that kena tuning lain dr segi Engine Contol Unit and some other variables related to combustion..

so nasihat aku pkai RON97 jer sbb keta ko baru..

keta aku yg lama tu pn pkai RON95 trus jd lembab..bkn aku sj..waja bapak aku engine mitsubishi tu pn trus lembab pkai ron95...
Back to top Go down
View user profile
abang long

avatar

Posts : 23
Join date : 2009-06-28
Age : 45
Location : KK Sungai Petani

PostSubject: Re: Exora Turbo..   Tue Sep 08, 2009 12:32 pm

Salam... Tentang RON ni Abang Long ada sikit info..dpt drpd Abng sy yg bekrja di Shell Aramco Refinery (SASREF), Saudi Arabia...katanya di Malaysia ni cukup dgn hanya guna RON89 or RON92..sebab kenderaan d buat atas spec RON yang lebih rendah drp yg ada kat Malaysia..

Katanya lagi...kesan diantara RON95 & RON97 tak banyk sangt...lainlah kalau kereta kita sbg kreta yg ada kat Formula 1 Smile ...bezaanya dlm saat aje..& bunyi "knocking" aje berbeza..

Kenapa kat Malaysia pakai RON tinggi?..sebabnya..hehehe Smile ..Negara dpt banyak terima cukai..sebab bahan 'Chemical" yang boleh tinggikan nilai RON tu mahal harganya..Bila nak tinggikan nombor RON maka banyaklah chemical utk digunakan maka tinggilah harganya..

Itulah lebih kurang info yg boleh diringkaskan tanpa guna ayat2 teknikal.. Smile insyALLAH kalau nak info ilmiah akan sy bentangkan kat sini... Smile
Back to top Go down
View user profile
amin_3313

avatar

Posts : 117
Join date : 2009-06-27
Location : JKE, PTSB, Kulim Hi Tech

PostSubject: Re: Exora Turbo..   Tue Sep 08, 2009 4:11 pm

high performance engine conform kena pkai RON 97 or above...cthnye...Type R engine
Back to top Go down
View user profile
abang long

avatar

Posts : 23
Join date : 2009-06-28
Age : 45
Location : KK Sungai Petani

PostSubject: Re: Exora Turbo..   Wed Sep 09, 2009 12:16 pm

Salam.... Dibawah ni Abng Long sertakan email drp Abg sy ...baca untuk pengetahun..Thanks..

Email drp Abang Sy :

RON = (R)esearch (O)ctane (N)umber. RON is a measure for engine anti knocking for the fuel/petrol against combustion in the car. Car knocking ni kau boleh dengar kat engine kereta, sometimes call pingking. Bermakna, RON 97 lagi resistant untuk car knocking daripada RON 95. Lagi tinggi RON, lagi mahal harga dia pasal the formulation untuk buat RON 97, kena tambah lebih MTBE (methyl tera butyl ethyl) atau kena process naphtha (bahan asas petrol) dan rearrange its molecular structure from parafiin (straight linear shape structure) to branching structure (isomers).

Kereta atau engine yang designed untuk RON 97 boleh guna RON yang lebih tinggi, eg RON 98, 99, 100, 120 or 140. Tapi kereta/engine ni, kalau ambik RON yang rendah dari RON 97, boleh menyebabkan engine tu bunyi di kuat sikit (knocking atau pingking kuat). Impact dia pada engine, cuma pada valve..mungkin ada residue kalau pembakaran tak lengkap dan power kereta jadi kurang…TETAPI.. impact ni cuma ketara pada high performance engine macam Ferrari, Lamboughini, racing cars..Ini semua kereta yang tak semua orang kat dunia ni pakai, apa lagi orang kebanyakan di Malaysia . Itu pun, dio orang guna untuk racing yang mana 0.001 second is the difference between losing and winning. Kalau setakat proton, Honda, Toyota ..tak Nampak beza dia …Cuma sesetengah car manufacture ada engine warranty. Engine warranty tak valid kalau pakai RON yang rendah daripada recommended.

Contoh kereta yang pakai RON 130 to 140 ialah Dragster car kat USA ..yang kalau brake kena pakai parachute…Aviation fuel untuk jet fighters lebih kurang RON 130..

Kalau pakai RON yang lebih tinggi daripada recommended, secara theorynya, engine akan lebih power, TETAPI ini Cuma ketara untuk high performance engine jugak We cannot see much difference in car performance in a normal car by using higher RON petrol..unless cars macam Ferrari, etc.. Untuk ni kita perabih duit aje kalau pakai RON lagi tinggi. Kadang-kadang kalau orang pakai RON tinngi, dia orang rasa kereta lebih lancar…ini tak bermakna kereta tu lebih power. Antara formulation for petrol are additives or chemical for residue cleaning, anti static…this may be the impact felt by the driver not necessarily due to higher RON…
Back to top Go down
View user profile
sazratul

avatar

Posts : 25
Join date : 2009-07-02
Age : 35
Location : pasir gudang

PostSubject: Re: Exora Turbo..   Sun Sep 27, 2009 9:47 pm

tq amin,tq abg long..ye la kan.info2 macm ni penting utk kebaikan kita n enjin keta kita..tapi kan,setakat ni sy try ron97,memg enjin rasa ringan ckit..berbeza sebelum ni.kadang2 takut gak coz rasa ringan n lancar terlebih-lebih....
Back to top Go down
View user profile
amin_3313

avatar

Posts : 117
Join date : 2009-06-27
Location : JKE, PTSB, Kulim Hi Tech

PostSubject: Re: Exora Turbo..   Sun Sep 27, 2009 10:30 pm

Campro Turbo smpai stage Prototype....

tak lama dah tu...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Exora Turbo..   

Back to top Go down
 
Exora Turbo..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» turbo in a box :)
» FOR SALE: Just another turbo buick powered b-body
» level 10 fiend turbo
» Destiny End Dragoon Turbo
» Dark Magician Turbo September 2013

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Geng 24 :: Misi Jutari  :: It's All About Us :: Chit Chat-
Jump to: